Техніка безпеки при виконанні бетонних та залізобетонних робіт

Заходи з техніки безпеки передбачаються у проектах виконання робіт та технологічних картах на окремі процеси (опалубні, арматурні, укладання бетону та ін.).

Загальними вимогами щодо техніки безпеки є питання охорони праці робітників, зайнятих під час виробництва бетонних та залізобетонних робіт.

До роботи можуть допускатися лише ті опалубники, які прослухали інструктивний курс з техніки безпеки та склали відповідний іспит. Інженерно-технічний персонал повинен бути добре ознайомлений з проектом опалубних робіт, і зокрема зі спеціальними вимогами та умовами виконання робіт, та у процесі будівництва добиватися обов’язкового їх виконання.

Бетонники, які працюють з вібраторами, повинні попередньо пройти медичний огляд, який періодично повторюють. Рукоятки вібраторів мають бути забезпечені амортизаторами, відрегульованими так, щоб амплітуда вібрації рукояток не перевищувала норми для ручного інструменту.

Провід від розподільного щитка до вібраторів повинен бути укладений у гумові шланги, а корпус електровібратора повинен бути заземлений. Пристрої для увімкнення вібраторів мають бути закритого типу. Щоб уникнути обриву дроту та ураження бетонників струмом, не дозволяється перетягувати вібратор за шланговий провід або кабель. Через кожні 30-35 хв вібратор необхідно вимикати на 5-7 хв для охолодження.

При появі будь-яких несправностей у вібраторі роботу з ним слід припинити. Вібратори не дозволяється обмивати водою, а після роботи їх очищають і насухо протирають. При перенесенні пневматичного вібратора забороняється тримати його за шланг. Щоб уникнути можливого падіння зовнішнього вібратора при ослабленні лещат, зовнішні електричні та пневматичні вібратори підвішуються на канаті або на мотузці.

Кожен бетонник, який працює з електричною ручною машиною (вібратор, затирочна машина), повинен знати безпечні способи роботи, заходи захисту від ураження електричним струмом та вміти надати першу допомогу потерпілому. Без цих знань бетонник не повинен допускатись до роботи з електричними ручними машинами. Бетонники, що працюють з вібраторами, забезпечуються спецодягом — гумовими чоботями та рукавичками. При роботі з пневматичними вібраторами і при виправленні прориву шланга, при продуванні його та інших подібних роботах очі бетонника повинні бути захищені окулярами.

Основні вимоги техніки безпеки під час зведення висотних споруд. Навколо споруджуваної в низу, що зводиться в ковзній опалубці, створюється огороджена заборонена зона з написами, що попереджають про небезпеку наближення. Ширина забороненої зони залежить від місцевих умов і приймається рівною 20% висоти будівлі, що споруджується, але не менше 5 м.

Усередині будинку, що будується, а також біля нього, де систематично працюють або проходять люди, влаштовують захисні навіси. Ці місця огороджуються, а біля входу на споруджувану споруду робиться навіс, який повинен виступати за заборонену зону.

Для захисту робітників, що працюють на підвісних риштованнях по зовнішньому периметру ковзної опалубки, влаштовують козирки, які згодом використовують як опалубку карниза споруди.

Огородження робочої підлоги слід влаштовувати висотою не менше 1,2 м, а огородження підвісних риштовання не менше 1,5 м. Поручні поручнів рекомендується робити з дощок, а огородження повинно мати бортові дошки висотою не менше 150 мм, встановлені на настилі.

У прольоті між маршами влаштовуються діафрагми з сіток або дощок через кожні 6-8 м. Забороняється влаштовувати сходи, а також не рекомендується застосовувати для металевих підвісок сталь марки вище за СтЗ.

Перед тим як приступати до експлуатації ковзної опалубки та підвісних риштовання, вони піддаються ретельному огляду та перевірці технічним керівництвом (головним інженером, старшим виконробом) будівництва; особлива увага звертається на якість та надійність зварних та болтових з’єднань елементів конструкцій і, зокрема, кріплень робочої підлоги та підвісних риштовання.

При здійсненні робіт розміщення запасів матеріалів на робочій підлозі, а також бункерів та інших пристроїв має відповідати проекту виконання робіт. Якщо матеріали транспортуються на опалубку за допомогою баштового крана, то на робочій підлозі повинен бути сигнальник, який регулює шлях руху вантажу.

Підйом опалубки повинен унеможливлювати зачеплення її елементів за нерухомі конструкції (гаки підвісної опалубки перекриття, зв’язки стійок розкріплення та ін.).

На робочій підлозі опалубки відводяться місця для куріння, які мають засоби вогнегасіння. Не дозволяється влаштовувати на підлозі опалубки зборів та навчальні екскурсії.

You may also like...