Розрахунок електропрогрівання бетону

Розрахунок норм витрати теплової енергії на тепловологу обробку виробів проводиться відповідно до CH 513-79 «Тимчасові норми для розрахунку витрати теплової енергії при тепловологій обробці збірних бетонних і залізобетонних виробів у заводських умовах». Ці норми регламентують агрегатну витрату теплової енергії та поширюються на агрегати теплової обробки безперервної та періодичної дії з неутепленими огорожами (за винятком вертикальних камер), у яких здійснюється паропрогрів бетонних та залізобетонних виробів. При оснащенні пропарювальних камер паровими регістрами (без безпосереднього контакту виробів із гострим парою) агрегатні норми витрати теплової енергії приймаються з коефіцієнтом 0,95.

Норми, розраховані за CH 513-79, не поширюються: на теплову обробку виробів в автоклавах, малонапірних пропарювальних камерах та на прокатних станах; теплову обробку виробів, відформованих із попередньо розігрітих сумішей; двостадійну теплову обробку; електротермообробку залізобетонних виробів. Нормами встановлено агрегатну витрату теплової енергії на I м3 бетону в щільному тілі, гранично допустиму для забезпечення необхідних показників якості при прийнятій на заводі технології теплової обробки бетонних та залізобетонних виробів та за наявності автоматичних засобів її контролю та регулювання.

Розрахунок електропрогрівання бетону (витрата теплової енергії) нормується в тис. ккал на 1 м3 бетону. Для отримання питомої витрати пари в кг/м3 величини тис. ккал/м3 приймаються з коефіцієнтами: 1,8 – для ямних камер, стендів та термоформ; 1,72 – для щілинних камер безперервної дії та касетних установок; 1,67 – для вертикальних камер.

У нормах враховуються такі фактори, що впливають на питому витрату теплової енергії: вид та марка бетонів та цементів; тепловиділення з урахуванням масивності виробів, що пропарюються; питома металомісткість форм та форм вагонеток; коефіцієнти заповнення корисного об’єму пропарювальних камер; режим теплової обробки, що застосовується на заводі збірного залізобетону; габарити агрегатів теплової обробки та конструкція їх огорож; втрата тепла в процесі активної теплової обробки та при остиганні корпусу пропарювальних камер при перервах у роботі, включаючи вихідні дні; втрати тепла у ґрунт; втрати тепла через торці агрегатів теплової обробки безперервної дії

You may also like...