Експруатація та ремонт водостоків

Навіщо потрібен водостік?

  • Організований стік та відведення опадів та талих вод з поверхні даху. Важливо направити стік у систему зливової каналізації.
  • Захист фундаменту, цоколя та оздоблення фасаду будівлі від вологи. Цим збільшує термін служби будинку.
  • Запобігання погіршенню теплоізоляційних характеристик матеріалів. Намокший утеплювач фасаду втрачає до 80% здатності до теплоізоляції.

Однією з перших причин протікання покрівлі може бути пошкоджений водостік.

Засмічення відбувається через попадання в водостоки опалого листя з близько розташованих дерев. Щоб звільнити водостік від дрібного сміття, потрібно промити систему, помістивши шланг у верхній отвір водостоку, після чого добре його промити водою під сильним напором. Щоб уникнути повторного засмічення водостоку, рекомендується на його верхній отвір встановити металеву сітку, або ж зроблену з пластику.

Не завадить для профілактики перевірити також правильність ухилу водостоку, якщо ухилу немає, це може призвести до застою води в системі стоку і подальшого її пошкодження.

Однією з найбільш поширених причин пошкодження металевих водостоків і жолобів є їх корозія, а також тріщини. Ремонтують такі пошкоджені ділянки таким чином: насамперед видаляють іржу з їх поверхні металевою щіткою, після ретельного очищення вирізають із спеціальної стрічки, зробленої з алюмінію, в основі якої міститься бутилкаучук, латки, які кладуть на тріщини.

Несправність водостоків може бути викликана також розгерметизацією сполучних стиків трубопроводу. В системі водостоків, виготовленої з ПВХ, з’єднання стиків виконують за допомогою гумових прокладок-ущільнювачів або діхлоретановим клеєм, якщо роз’єднання незначні, якщо ущільнювальна прокладка погано герметизує стик, то можна використовувати силіконовий герметик. Щоб встановити нові ущільнювачі, водостічну систему частково знімають, звичайно це не викликає труднощів, оскільки водостік володіє особливістю, притаманною конструктору: легко збирається і розбирається заново.

У разі якщо розійшлися стики металевого водостоку і почали текти, необхідно скріпити їх за допомогою спеціальних заклепок, а в стики залити силіконовий герметик.

Коли необхідно замінити пошкоджену ділянку водостічної системи або замінити, заклепки, що прийшли в непридатність, для цього знадобиться дриль. Після видалення непотрібних заклепок в тих же місцях слід встановити нові, причому не забути, залити їх силіконом.

За матеріалами https://nasha-stroyka.com.ua/vodostochnie-sistemi/

You may also like...